16.09. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

          LVSADA šī gada 20. augustā nāca klajā ar atklātu vēstuli Ministru prezidentei E. Siliņai un veselības ministram H. Abu Meri (zināšanai – Valsts prezidentam E. Rinkēvičam, Saeimas priekšsēdētājai D. Mieriņai, EK pārstāvniecības Latvijā vadītājai Z. Petrei, tiesībsargam J. Jansonam un LBAS priekšsēdētājam E. Baldzēnam), aicinot valsts budžeta projektā 2025. gadam iekļaut Veselības ministrijas pieprasītos 153,3 miljonus eiro, kas nepieciešami svarīgāko valsts veselības aprūpes pamatfunkciju nodrošināšanai.

          Vēstulē uzsvērts, ka bez savlaicīgi pieejamas un kvalitatīvas veselības aprūpes valstij nav nākotnes. Ne velti Valsts prezidents E. Rinkēvičs, 2023. gada rudenī tiekoties ar veselības ministru H. Abu Meri, uzsvēra, ka kvalitatīva un pieejama veselības aprūpe ir pamats, lai sabiedrība justos droši un uzticētos valstij. Diemžēl jaunākais Eiropas Komisijas ziņojums par Latviju (2024 Country Report – Latvia. Brussels, 19.6.2024, SWD(2024) 614 final) brīdina, ka nepietiekamais nozares finansējums apgrūtina veselības politikas īstenošanu un veicina augstu novēršamo mirstību.

         Tāpēc LVSADA aicināja  saprast, ka valsts veselības aprūpes finanšu badināšana pēc būtības ir vistiešākais sabiedrības drošības apdraudējums!

          Līdz šim atbalstošas atbildes uz vēstuli LVSADA ir sanēmusi no Latvijas Republikas tiesībsarga, kā arī no Veselības ministrijas.

           LVSADA padomes sēde notiks Latvijas Brīvo arodbiedrību namā Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, 2. stāva zālē. Sākums plānots plkst. 10.30. Uzaicinājums piedalīties sēdē ir nosūtīts gan Ministru prezidentei Evikai Siliņai, gan veselības ministram Hosamam Abu Meri.

Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinētāja Inga Rudzīte (tel. 67847300)