10.10. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

             Pēc Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) ierosinājuma sociālie partneri un Veselības ministrija 9. oktobrī kopīgi nolēma aicināt Ministru kabinetu iekļaut valsts budžeta 2025. gadam projektā Veselības ministrijas pieprasītos papildus 153,27 miljonus eiro, lai nepieļautu valsts veselības aprūpes pieejamības un kvalitātes pasliktināšanos.

LVSADA priekšlikums, kuru atbalstīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), tika izskatīts Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadomes (VANA) sēdē. Pieņemto lēmumu VANA pamato ar atsaucēm uz EK ziņojumu par Latviju (2024 Country Report – Latvia. Brussels, 19.6.2024, SWD(2024) 614 final), EK rekomendācijām par Padomes rekomendācijām Latvijai (Recommendation for a Council Recommendation. Brussels, 19.6.2024, COM(2024) 614 final), Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) apskatu par Latviju (OECD Economic Survays: Latvia 2022. OECD Publishing, Paris), Ministru kabineta 26.05.2022. rīkojumu Nr. 359 “Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021. – 2027. gadam”, kā arī Veselības nozares stratēģiskās padomes 20.06.2024. sēdes lēmumiem.

         No vienas puses, gan EK, gan OECD ir vērsušas uzmanību uz to, ka Latvijas iedzīvotāju skaits strauji sarūk, turklāt novēršamā mirstība ilgstoši ir augsta. To veicina apstāklis, ka valdības finansējums veselības aprūpei ir zems un kā daļa no iekšzemes kopprodukta (IKP) –stagnējošs. Tāpēc veidojas garas rindas pēc medicīniskajiem pakalpojumiem un zemā atalgojuma dēļ nozarē kritiski trūkst kvalificēta darbaspēka. No otras puses, valdība pagaidām neplāno minētos trūkumus novērst. Gluži otrādi – kā daļa no IKP valdības finansējums veselības aprūpei samazināsies. VANA sēdes dalībnieki secināja, ka šāda valsts budžeta plānošana nopietni apdraud turpmāko veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti.

        LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris aicina vērtēt notiekošo: “Pagājušajā gadā ES ietvaros iedzīvotāju skaits visstraujāk samazinājās Latvijā. Tomēr valdība plāno arī turpmāk badināt valsts veselības aprūpi. Zinot iepriekš minētos faktus, rodas jautājums: kuram tas ir izdevīgi?”

       Savukārt LBAS priekšsēdētāja vietniece Gita Oškāja pauž nožēlu, ka valdības darbi neatbilst vārdiem un spēkā esošiem normatīviem aktiem: “Jau 2022. gada pavasarī, kad Ministru kabinets apstiprināja Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021.–2027.gadam, bija skaidrs, kāds 2025. gadā būs veselības nozarei nepieciešamais finansējums. Diemžēl šobrīd pieprasītie papildus 153 miljoni ir tikai aptuveni puse no vajadzīgā, tātad – ir kritiski nepieciešami!”

Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinētāja Inga Rudzīte (tel. 67847300).